Rolf Connect

photo 2024 06 14 09.45.32
Terug


Met Rolf Connect wordt leren een spannend avontuur voor de leerlingen. Deze educatieve spelcomputer combineert fysiek en digitaal lesmateriaal, waardoor kinderen spelenderwijs rekenen, coderen, en vormen en kleuren ontdekken. Voor docenten betekent dit een eenvoudig te gebruiken, schaalbare oplossing die zorgt voor meer interactie en plezier in de klas. Geen gedoe met verschillende systemen – alles werkt soepel en intuïtief.

Wat is Rolf Connect?

Rolf Connect is een educatieve spelcomputer speciaal ontworpen voor het basisonderwijs. Met de Rolf Connect Hub en bijbehorende lespakketten kunnen kinderen spelenderwijs aan de slag met zowel fysieke als digitale materialen, wat hun cognitieve ontwikkeling bevordert. Rolf Connect geeft kinderen een voorsprong in hun digitale geletterdheid en 21st century skills, met een speelse benadering die leren nog nooit zo leuk heeft gemaakt!

Rolf Connect is meer dan alleen een leermiddel; het is een modulair product dat verschillende vakgebieden bestrijkt. Met vier speldozen – Storytelling, rekenen, coderen en kleur & vorm – biedt Rolf Connect het onderwijs een breed scala aan leermogelijkheden die allemaal volgens hetzelfde principe werken. Via fysieke blokjes en de hub kunnen kinderen communiceren met een tablet of laptop, waardoor fysiek en digitaal op een boeiende manier worden geïntegreerd. 

Chamin: “Doordat de kinderen actief en fysiek bezig zijn met blokjes en materialen, spreken zij spelenderwijs verschillende delen van hun hersenen aan. Hierdoor beklijft de lesstof beter. De theorie hierachter is ‘embodied learning’, een onderwijsbenadering die nadruk legt op fysieke interactie en zintuiglijke ervaringen om leerresultaten te verbeteren.”  

In deze video zie je hoe Luuk werkt met Rolf Connect.

De uitdaging

De laatste jaren is het aanbod van digitaal lesmateriaal enorm toegenomen. Sterker nog, kinderen van de basisschool weten niet beter, het gebruik van een digitaal leermiddel zoals een digibord, tablet of computer is normaal. Daarom is digitale geletterdheid belangrijk. De kinderen leren op jonge leeftijd te werken met deze materialen en hulpmiddelen. Als je ze goed weet toe te passen, helpt het bij de cognitieve ontwikkeling.
 
Bij Rolf Connect was het de uitdaging om een leermiddel te bieden wat zowel fysiek als digitaal leren combineert. Uit ervaring weten we dat schaalbaarheid en brede toepassingsmogelijkheden ook van invloed zijn op het succes. Hier zijn we mee aan de slag gegaan.

Het proces

We zijn gestart met een onderzoek binnen het primaire onderwijs waarbij we vragen hebben gesteld over de ideale oplossing of product. Hieruit kwam naar voren dat er behoefte is aan minder diversiteit voor wat betreft het aanbod van digitale leermiddelen. Een reactie die we vaak kregen was: “Er is zoveel aanbod, het werkt allemaal nét wat anders en hoe zit het met onderhoud, ondersteuning en updates?”.

Hierdoor hebben wij uiteindelijk de vertaalslag gemaakt naar de spelcomputer. Een spelcomputer heeft een eenvoudige bediening, kan fysiek en digitaal combineren, is compatible met verschillende televisies, het onderhoud (door middel van updates) wordt eenvoudig via het internet geregeld en het product is schaalbaar doordat er continu nieuwe spellen of andere producten (zoals een extra controller of een stuurwiel) bijgekocht kunnen worden. We ontwikkelen een educatieve spelcomputer voor het basisonderwijs!

Het resultaat

De Rolf Connect Hub, een slim apparaat wat je door middel van Bluetooth en software gemakkelijk verbindt met de PC, tablet, telefoon of het digibord. Naast de hub zijn er verschillende lespakketten ontwikkeld, waaronder kleur en vorm, getalbegrip- en rekenen en coderen. De kinderen zijn razend enthousiast en gaan spelenderwijs aan de slag met het lesmateriaal. Inmiddels wordt Rolf Connect ook in Duitsland, Denemarken, België, Zweden en Finland gebruikt. Daar zijn we best trots op!

Andere projecten

Meer projecten