bart wanninge klein

"Het is muisstil in de klas als de studenten bezig zijn met de game!"

"De serious game die wij samen met Mediaheads hebben ontwikkeld, zorgt ervoor dat studenten door het runnen van hun eigen hippische bedrijf hun financiële vaardigheden kunnen oefenen. Tijdens stages is dat door de gevoeligheid van de informatie niet mogelijk. Het is gaaf om te zien hoe het spel aanslaat bij de studenten en docenten. Als je nu de klas inloopt terwijl ze met de game bezig zijn, dan is het muisstil."

bart wanninge klein

Bart Waninge

Docent, Terra Mbo

De serious game die wij samen met Mediaheads hebben ontwikkeld, zorgt ervoor dat studenten door het runnen van hun eigen hippische bedrijf hun financiële vaardigheden kunnen oefenen. Tijdens stages is dat door de gevoeligheid van de informatie niet mogelijk. Het is gaaf om te zien hoe het spel aanslaat bij de studenten en docenten. Als je nu de klas inloopt terwijl ze met de game bezig zijn, dan is het muisstil.

Bart vertelt over de serious game Stable Success en de samenwerking met Mediaheads

Zowel de studenten als de docenten zijn heel enthousiast over Stable Success. Waar we eerst hoorden dat economie noodzakelijk kwaad was voor deze studenten, horen we nu dat ze het leuk vinden. Door economische principes in de context van een eigen hippisch bedrijf te kunnen toepassen, begrijpen ze dingen veel beter. En ze kunnen leren van hun fouten. Als je bijvoorbeeld fallieet gaat, doordat je niet handig hebt ingekocht, dan ervaar je – nu nog zonder consequenties – dat je dat de volgende keer anders moet doen. Studenten gaan hier ook met elkaar over in gesprek, zo leren ze ook van elkaar.

Leren zonder boeken

Het uiteindelijke doel van Stable Success is dat studenten de economische vaardigheden volledig in de serious game kunnen trainen en dat economieboeken eigenlijk overbodig worden. Dit is de manier waarop deze studenten tegenwoordig leren, het sluit echt veel beter aan bij hun belevingswereld dan traditionele leermethoden.

Het proces

Het proces was echt heel prettig. In verschillende sessies hebben we met verschillende scholen samengewerkt. Met de input van economiedocenten, leidinggevenden en studenten hebben we nu de eerste fase afgerond. In deze fase hebben we ons vooral gericht op studenten van de hippische opleidingen. Maar we gaan dit nu snel in de volgende fase uitbreiden, zodat ook studenten van andere opleidingen kunnen profiteren van het spel. We kijken enorm uit naar de doorontwikkeling, omdat we zien dat zowel docenten als studenten super enthousiast zijn over Stable Success.

Bart vertelt over hoe Stable Succes tot stand is gekomen en wat de plannen zijn voor de toekomst.

Meer referenties