< terug Home » Blogs » Waarop letten bij het maken van een goede animatie of 3D-video?

Waarop letten bij het maken van een goede animatie of 3D-video?

dec 18, 2020 | Blogs

Laatste update: 27 mei 2022

Een animatie video is een geweldig middel om in een paar minuten een blijvende indruk te maken, iets heel complex uit te leggen of mensen heel enthousiast te maken. Het beweegt, en hoe jonger je doelgroep is, des te meer zul je moeten bewegen om de aandacht te trekken… en vast te houden.

Geen wonder dus dat animatie een hot item is en zal blijven.

Waarvoor kun je het ook alweer gebruiken, zo’n bewegend filmpje?

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar dit zijn de vragen die wij veel binnen krijgen:

  • Een bedrijfsfilm waarmee je je positioneert.
  • Uitleggen van een proces of werkwijze
  • Promotie van je bedrijf: voor klanten of werknemers
  • Instructie geven die blijf hangen
  • Klanten die fijne dingen over je zeggen: de testimonials
  • Reclame of advertising, al dan niet op social media
  • Product-previews, ideaal voor webshops maar ook traditionele handelsbedrijven.

Maar ja, wat kost dat?

De kosten variëren enorm, maar één ding blijft gelijk: het opstarten van een animatie kost veel tijd en veel geld. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is, dat het vervolgtraject een stuk makkelijker is. Als de 3D hoofdpersoon er eenmaal staat, lacht en naar je kan zwaaien, of je logo de pan uit swingt, dan wordt het allemaal een stuk gemakkelijker en daarmee goedkoper.

Benieuwd wat het jou gaat kosten?

Neem dan contact op met ons.

Welke keuzes heb je?

Maar voordat je zover bent, zijn er een hoop keuzes te maken. De eerste is trouwens een gewetensvraag. Namelijk: heb je er goed genoeg over nagedacht? Wat wil je bereiken met je animatie? Is die animatie daar het goede middel voor? En zoja, is deze vorm van animatie ook de goede vorm? We beginnen dus altijd met meedenken. En dan denk je aan enthousiaste developpers die staan te popelen om iets te maken, maar we zijn in dit stadium vooral ook de kritische meekijkers: is het goed genoeg, en is het kostenefficient?

Terug naar de keuzes: De prijs van een animatie of gefilmde video, wordt natuurlijk ook bepaald door de uitvoering. We beginnen even bij de basiskeuzes:

Eerste keuze: Tekenen of filmen?

Met andere woorden, maak je iets puur fictief? Of wil je echte producten laten zien, bijvoorbeeld voor een 360-graden view voor in de webshop? En gebruik je dus foto’s of videomateriaal om vrijstaand te maken?

Nog iets waar veel mensen niet bij stil staan: een getekende animatie kan in 2D of in 3D-stijl zijn. Die laatste is bewerkelijker en dus automatisch duurder, maar ook indrukwekkender.

Een getekend plaatje kan ook in verschillende stijlen. Wat past bij het doel, de doelgroep en het bedrijf zelf? Als je bijvoorbeeld een vliegveld wilt tonen, is dat dan een werkelijke weergave van Schiphol of teken je symbolisch een rij van drie simpele vliegtuigicoontjes?

Hoe abstract mag zo’n animatie?

In de opkomstjaren van de animatie was elk filmpje abstract. Eigenlijk was het meer een diashow van de meest simpele tekeningetjes. Toch is juist die vorm van filmpjes maken nog steeds heel populair. Het is niet alleen veel goedkoper dan een gedetailleerde film, het is nog steeds even krachtig als het gaat om uitleg of informatie-overdracht.

Maar even eerlijk: voor langere filmpjes houd je de aandacht beter vast als alle details kloppen. Dat het niet alleen regent op het filmpje, maar dat je ziet dat de grond ook nat wordt, zeg maar. Je kunt iemand laten koken aan een aanrecht…. Of de hele keuken op de achtergrond laten zien. Dat scheelt nogal wat details.. en dus euro’s.

En hoe zit het met tekst?

Het beeld kan dus al behoorlijk variëren. Maar hoe zit het met de tekst? Laat je geschreven woorden in beeld komen? Of kies je voor een voice-over? Professionele voice-over acteurs werken zoveel sneller dat het vaak vooral een kwestie van tijd is, niet eens zozeer van kosten. En als we dan toch bezig zijn: heb je alleen die voice-over in het Nederlands nodig, of laten we een native speaker ook direct de andere taalvariant inspreken?

Geluid aan of uit?

Zeker als je gaat delen op social media, bepaal je vooraf hoe belangrijk geluid gaat worden bij je filmpje. Wil je dat het ook in alle stilte je boodschap overkomt? Dan is een ondertiteling misschien handig. Of wat losse woorden in de film zelf. Maar wil je spanning en sensatie voelbaar maken? Tja, dan is het toch wel heel fijn als je hoort wat je ziet als het bruist, klingelt, drupt of valt. Met stock-audio kunnen we trouwens kant-en-klaar geluid inkopen, maar soms wil je gewoon het échte geluid, of een op maat gemaakte compositie van achtergrondmuziek.

Wat is nu wijsheid?

Hoe bepaal je nu de kosten van een animatie-video of 3D-filmpje?

Nou, NIET, eigenlijk.

Die kosten zijn een slag in de lucht als je die nu zo even op straat gooit. Of in een offerte propt.

Wij raden liever aan om eerst kennis te maken met een bureau waar nu je voorkeur naar uitgaat. Misschien zijn wij dat wel. Eerst koffie drinken, idee bespreken en grote plan op tafel gooien.

Goed gevoel?

Dan komt ons echte advies. Samen om de tafel om te bepalen wat jullie eerste idee was. En welke consequenties dat meebrengt. In dat gesprek maken we het plan dus wat realistischer.

Dan offerte.

Zodra de keuzes concreter en vooral: doordachter zijn, volgt de offerte. Die is dan behoorlijk toegenomen in betrouwbaarheid… mits je vasthoudt aan de eerder gemaakte keuzes. Veranderen mag van ons altijd, realiseer je alleen dat de offerte dan ook meeschuift… naar links of naar rechts.

Dan hakken we de knoop door. Gaan we het maken? Gaan we DIT maken? ZO? En mogen wij het doen?

Als die JA er is, gaan we los. We blijven kritisch maar worden ook wild enthousiast, zo werkt dat nu eenmaal. Maar het fijne is, dat de kostenkant dan toch redelijk is omheind en dat we je zeker gaan verrassen: maar dan alleen met geweldig beeld en zeker niet idiote meerkosten.

Spreekt dit aan? Neem dan contact op met Chamin via info@mediaheads of pak direct de telefoon: 0513 – 43 64 28.

Vond je dit een interessant artikel, deel dit dan met anderen!

Waarom serious games?

70% meer behoud van kennis

Zeer schaalbaar

Spelenderwijs leren met software én hardware

Kosteloos ontdekken hoe je serious games succesvol inzet voor jouw organisatie?

Wellicht ook interessant

Serious games: de boeken van de toekomst

Serious games: de boeken van de toekomst

Laatste update: 27 mei 2022 Stel je eens voor Het is half vier ‘s middags wanneer de piloot met het vliegtuig boven Schiphol vliegt. Ze zijn op tijd vertrokken uit het zonnige Barcelona, maar naarmate de piloot dichter bij Nederland komt wordt de lucht...

read more
Wat is gamification en wat kun je ermee?

Wat is gamification en wat kun je ermee?

Laatste update: 27 mei 2022 ‘Vijftien minuten rijden naar het kantoor… dat zullen we nog wel eens zien.’, denk je bij jezelf terwijl je je navigatiesysteem aanslingert. Je knipt de lichten van de auto aan en gaat op pad. Na vijf minuten kijk je naar de...

read more